Bra webbdesign förbättrar din sökmotoroptimering

Bra webbdesign förbättrar din seo

Kan webbdesign verkligen påverka SEO:n?

Självklart kan det det! Google har alltid haft tydliga kriterier angående hemsidan webbdesign och hur sidan bör byggas i form av struktur och framför allt innehåll, samt att hemsidor ska vara responsiva och mobilanpassade. Och det är om än viktigare idag när Google håller på att lansera sina nya rankingfaktorer med Core web vitals!

Så hur viktig är det med en bra design?

Idag är det väldigt viktigt att arbeta med UX designen. UX står för user experience och betyder mer eller mindre hur dina besökare upplever designen på hemsidan. UX design översätts till användarupplevelsen. Googles ranking baseras mycket på UX idag, och enligt många experter kommer detta bara öka. Användarupplevelsen blir allt viktigare och påverkar din indexering på Google till stor del.

Så här förbättrar du din UX design och användarupplevelse

Bygg med responsiv design.
Responsiv design, även kallad följsam design, betyder kortfattat att hemsidans anpassar sig efter webbläsarnas storlek. Det ska alltså fungera smidigt och se bra ut oavsett om du tittar på hemsidan på en stor skärm, liten skärm, Ipad mobiltelefon eller andra olika enheter det finns på marknaden idag.
Man ska försöka korta ner innehåll om möjligt för mindre enheter.

Skapa en enkel navigering på hemsidan för förbättra användarupplevelsen.
Bygg tydliga menyer som är enkla att hitta och följa. Använda gärna Call to Action (CTA) knappar. Tänk dock på att inte göra dessa för stora så de tar uppmärksamheten från annat innehåll.

Gör hemsidan snabb
Optimera era bilder och filmer. Använd inte för mycket effekter på hemsidan då CSS kan sakta ner sidan rejält.

Var konsekvent
En av de mest grundläggande delarna i UX-design är att vara konsekvent. Detta gör att användarna kan enkelt  förutse placeringen av information, och detta hjälper dem att navigera på hemsidan. Genom att vara konsekvent bygger ni samtidigt också legitimitet och vinner användarnas förtroende.

Använd bilder på rätt sätt
Även om era bilder måste optimeras, som vi skrev ovan, för att inte sakta ner webbplatsen, måste ni också använda bilder effektivt för att förbättra webbplatsens UX. Tänk på att en bild säger mer än tusen ord. Använd bilder som hjälper besökarna att förstå ert budskap och samtidigt få en känsla för er verksamhet.

 

Så är det designen eller innehållet

som är viktigast för SEO:n?

Vi skulle vilja säga att båda är lika viktigt idag och man kan ju också säga att dom går hand i hand många gånger. Googles kriterier angående innehåll som textvolymer och relaterat innehåll kommer absolut inte försvinna eller spela en mindre viktig roll i deras nya rankingfaktorer. Men vi kommer se som sagt att användarupplevelsen ta en stor roll i framtiden – mycket större än den tidigare gjort. Redan nu kan det vara bra att börja hålla ett extra öga på hur din hemsida är rankad på Google och kontrollera hur den ter sig framöver. Kommer din hemsida att klättra eller tappa placering i Googles organiska index. Klättrar den så är det bara att gratulera till en hemsida bra byggd, och tappar den så bör ni åtgärda detta snarast.

Lycka till.

Artikeln kommer från WebbDesignFabriken – En webbyrå i Malmö